In de koelkast of niet?

Je hebt een heerlijke fles Sonnema Berenburg in huis gehaald en wil daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar waar bewaar je zo’n fles eigenlijk?

Assortiment    Over Sonnema

Berenburg in de koelkast of niet?

Sonnema Berenburg kun je het beste op een koele, droge, donkere plek bewaren op 7 graden Celsius. Dus niet in de koelkast, omdat deze vaak nét een fractie te koud staat. Een goede plek kan een voorraadkast, keukenkast of drankkast zijn. Bij voorkeur met deuren die geen zonlicht doorlaten.

Bewaar je Sonnema Berenburg tóch op de bar? We snappen dat het een mooie fles is om tentoon te stellen. Dan heb je kans dat er te veel zonlicht of warmte op de fles komt. Als de fles al geopend is, kan de Berenburg daardoor onverhoopt sneller z’n welbekende krachtige kruidige smaak verliezen.

Dus zet hem a la James Bond in een dranklift die met 1 knop wegzakt in je keukenblad. Zo steel je de show én blijft je Berenburg het lekkerst.

Kan berenburg in de vriezer?

Berenburg is niet geschikt voor de vriezer. Sonnema Berenburg bevat 30% alcohol. Gemiddeld genomen zijn dranken vanaf 35% pas geschikt voor de vriezer, omdat de drank vanaf dat percentage niet langer zal bevriezen. De beste bewaartemperatuur is 7 graden Celsius.

Wil je hem toch wat cooler? Tijdens hele warme dagen kun je Berenburg beter on the rocks serveren in een wodkaglas met wat ijsklontjes. In combinatie met cola is Berenburg trouwens ook ontzettend lekker in een longdrink glas. Kijk hier hoe je deze mix perfect zelf maakt.

Hoe lang kun je berenburg bewaren?

Ongeopend kun je Berenburg vrijwel onbeperkt bewaren. Geopend kun je hem langer dan een jaar in de keukenkast bewaren. Zolang die maar koel, droog en donker staat.

Kan berenburg over datum raken?

In een gesloten verpakking is Sonnema Berenburg vrijwel onbeperkt houdbaar. Dat geldt voor bijna alle gedestilleerde dranken. Daarom hoeft er op sterke alcoholische dranken ook geen houdbaarheidsdatum te staan. Wél kan er na 3 jaar een hele kleine smaakverandering optreden. Als hij nog gesloten is kun je hem gerust nog drinken.

Na het openen is Berenburg langer dan een jaar houdbaar. Of de drank dan nog goed is controleer je door te kijken, ruiken en te proeven. Je merkt het meteen als hij niet meer is zoals hij hoort te zijn. Is die een beetje bitter of zuur? Dan is die niet meer optimaal. In dat geval heeft de fles misschien te lang open gestaan of toch op een te warme plek.

Soorten alcohol die wél gekoeld moeten worden

Sonnema Berenburg hoeft dus niet in de koelkast. Dat geldt voor bijna alle gedestilleerde sterke dranken zoals whisky, cognac en gin. Een uitzondering is wodka, die kan door z’n 35% alcoholpercentage zowel warm, koud als in de vriezer bewaard worden, omdat de drank dan niet langer bevriest.

Dranken met een lager alcoholpercentage zoals bier, witte wijn en cider worden vaak wél in de koelkast bewaard. Omdat dit de smaak ten goede komt en je deze dranken zo langer goed houdt. Dat geldt ook voor Port en Sherry en vooral voor Vermout, omdat deze na het openen oxideert.

Pfff. Handig dat Sonnema Berenburg gewoon in de pantry kan.

Assortiment   Over Sonnema