Eigenzinnig lekker sinds 1860

Bij Sonnema maken we met trots en passie Sonnema Berenburg volgens hetzelfde geheime recept als Fedde Sonnema in 1860. Al sinds 1860 wordt het oorspronkelijke Berenburg recept gebruikt en dit zal ook altijd blijven gebeuren! Heb je vragen, opmerkingen of ideeën doe ons dan een berichtje via het contactformulier!
17e eeuw

Kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg

De naam Berenburg, waar komt dat nou eigenlijk vandaan? Een vraag die veel mensen aan ons stellen. Begrijpelijk! Nou, eigenlijk komt de naam ‘Beerenburg’ van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Hij verkocht kant-en-klare kruiden pakketjes, waarmee hij een pittige kruidendrank kon maken. De kruidenpakketjes waren speciaal samengesteld om op jenever of brandenwijn te trekken.

1852

Van amsterdam naar dokkum

Tegenwoordig racen we met onze auto over de snelweg van Amsterdam naar Friesland. Of we pakken lekker de trein, zodat we ondertussen op onze laptop door kunnen werken. In de tijd van het ontstaan van Sonnema was dit anders. Heel anders! Destijds ging het vervoer per boot. De Friese schippers, die op hun Skûtjes naar de Bollenstreek in het Westen voeren, brachten zo beerenburg van Amsterdam naar Friesland. Via deze route kwamen de mengsels van kruiden van Hendrik Beerenburg in Dokkum terecht bij Fedde Sonnema, onze oprichter! Fedde was een man met een handelsgeest. Hij bedacht meteen een plan om de kruidendrank te verkopen.

1860

De Friese meren, weilanden en paden

Eigenwijs als Fedde Sonnema was besloot hij even een persoonlijke touch toe te voegen aan het kruidenmengsel van Hendrik Beerenburg. Hij ging op jacht naar kruiden langs de oevers van de Friese meren, in weilanden en langs paden. Hij probeerde diverse kruiden uit en sleutelde zo door op zoek naar het perfecte drankje. Uiteindelijk had hij de ultieme samenstelling gevonden: Berenburg.

En zie daar de geboorte van Sonnema Berenburg! Fedde had het recept van de Beerenburg een eigen draai gegeven en dus bedacht hij dat de naam ook wel net even anders kon! Een grote verandering werd het echter niet. Hij haalde uit ‘Beerenburg’ een ‘e’ en zo ontstond de naam Berenburg. Typisch iets voor de eigenzinnige Fedde.

1970

Naar Bolsward

Sonnema groeide en groeide en fuseerde uiteindelijk met een Beerenburg producent in Bolsward. Een plaats bovenin Friesland, waar het bedrijf zich ook vestigde. Maar hoe de Sonnema Berenburg nou gemaakt werd, dat bleef een raadsel. Het geheim blijft tot de dag van vandaag goed bewaard.

2020

Sonnema 1860

Na 160 jaar Sonnema Berenburg vonden we dat het tijd was voor een heel speciaal feestje. De drankmakers gingen aan de slag om iets bijzonders te maken voor het 160-jarige bestaan van Sonnema. Het resultaat is Sonnema 1860, een heerlijk volle Beerenburg met een prachtige samenstelling van diverse kruiden en vruchten. Het verhoogde alcoholpercentage en de andere samenstelling van de kruiden zorgen voor een vollere, intensere smaak ten opzichte van de originele Sonnema Berenburg. Je herkent deze 160 jier edysje aan de matzwarte fles met gouden accenten. Heb jij hem al eens geproefd?

Ontstaan in

1860
Het jaar dat Fedde Sonnema tot zijn unieke receptuur kwam.

Facebookfans

25.444
We hebben meer dan 22.000 Facebookfans. Volg jij ons al?

Verkooppunten

2655
Je vindt onze berenburg al bij 2655 slijterijen en horecazaken!

#sonnema

Deel jouw Sonnema-ervaring met #SONNEMA. Vinden we leuk!