Sonnema & Bolsward

Sonnema en Bolsward zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar waarom is Bolsward eigenlijk zo bijzonder voor Sonnema?

Assortiment    Over Sonnema

Wat maakt Bolsward zo uniek voor Sonnema?

Bij Sonnema maken we al sinds 1860 met trots en passie onze beroemde Sonnema Berenburg volgens hetzelfde geheime recept van Fedde Sonnema.

De kruidenmengsels van Hendrik Beerenburg kwamen per skûtsje in Friesland terecht bij onze oprichter Fedde Sonnema, die daar wel raad mee wist. Hij sleutelde met de kruiden tot hij het perfecte drankje had uitgevonden: Berenburg! Sonnema groeide zo snel uit z’n voegen met dit populaire drankje dat hij in 1970 fuseerde met een Berenburg producent in Bolsward, waar het bedrijf zich sindsdien vestigde. En jawel, vanwege deze mooie voorgeschiedenis zitten wij daar nu nog!

Sonnema onderdeel van de Elfstedentocht

Bolsward is van oudsher vooral bekend als één van de 11 steden van de Elfstedentocht. En niet zomaar een stad, Bolsward is het begin- en eindpunt van deze historische race die ooit op ijs gereden wordt. Sonnema Berenburg heeft menig schaatser op been gehouden en weer verwarmd nadat ze over de finish reden.

Bij een gebrek aan ijs is er nu een jaarlijkse Fiets Elfstedentocht tijdens Pinksteren, waarbij maar liefst 15.000 fietsers een 235 km lange tocht afleggen. Het is nog steeds cruciaal om al je stempels te halen en uiterlijk 24.00 uur in Bolsward terug te zijn. Sinds 1985 bestaat er ook een variant op de step.

Feestelijke activiteiten in Bolsward

Ieder jaar is er in het laatste weekend van juni een groots spektakel in het centrum. Met een intocht, ringrijden, jaarmarkt en diverse sportwedstrijden. Ook is er de Night of the Heamiel. Daar vloeit de Sonnema berenburg ook rijkelijk. Wij zijn er jaarlijks graag bij en kijken altijd uit naar dit event!

Wat er te zien valt in Bolsward

Er is van alles te doen en te zien in Bolsward. Deze historische stad is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Er staat een prachtig stadhuis dat gebouwd is tussen 1614 en 1617 in een Fries maniërisme (late Renaissance) stijl. Ook is er een gemeentelijk museum ‘De Oudheidkamer’ waar de historie van Bolsward nog te zien is. En de Broerekerk van Bolsward stamt zelfs uit de 13e eeuw. De glazen overkapping rond het herstelde monument toont het karakter van het oorspronkelijke gebouw nog.

Merchandise van Sonnema

Voor iedereen die trots is op Sonnema hebben wij ook merchandise, bijvoorbeeld een kaartendek vol Sonnema conversations starters. Ook hebben we sokken, slippers, winterkleding, zitzakken en nog veel meer om de traditie van Sonnema in huis te halen. Neem eens een kijkje in onze webshop en haal Bolsward zelf in huis.

Mei Sonnema giet it altyd oan, mei of sûnder iis!

Assortiment   Over Sonnema