Wat is Berenburg?

Wat is Berenburg en waar komt de naam Berenburg nou eigenlijk vandaan? Een vraag die wij heel veel krijgen. Een begrijpelijke vraag. Wij leggen het je uit!

Over Sonnema

Hendrik Beerenburg

Wat is Berenburg? Nou, eigenlijk komt de naam ‘Beerenburg’ (inderdaad met tweemaal de letter ‘E’) van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Hendrik Beerenburg verkocht kant-en klare kruidenpakketjes, waarmee hij een pittige kruidendrank kon maken. Deze kruidenpakketjes waren speciaal samengesteld om op jenever of brandenwijn te trekken.

Toen op een gegeven moment Friese schippers op hun Skûtsjes naar de Bollenstreek in het Westen voeren, ontdekten ze dit kruidenmengsel ook. Dit kruidenmengsel moest naar Friesland gebracht worden! Fedde Sonnema uit Dokkum ging op weg naar Friesland. Hij zocht meteen een plan om de kruidendrank te verkopen. Sonnema was nogal een eigenwijs persoon. Hij wilde het mengsel dan ook naar zijn eigen hand zetten. Hendrik ging op jacht naar kruiden langs de oevers van de Friese meren, in weilanden en langs paden. Hij probeerde diverse kruiden uit en sleutelde zo door op zoek naar het perfecte drankje. Uiteindelijk had hij de ultieme samenstelling gevonden: Berenburg. De geboorte van Sonnema Berenburg. Fedde had het recept naar zijn hand gezet en wilde daarom ook de naam veranderen. Hij haalde een ‘e’ uit Beerenburg en zo ontstond de naam Berenburg.

Uniek recept

Vrijwel iedere generatie is met Sonnema opgegroeid. In de unieke receptuur worden geniaanwortel, sandelhout, duizendguldenkruid, esblad en oranjeschillen gebruikt. Zo begon het in 1860 en zo doen we het nog steeds vol passie. Alles wordt ambachtelijk, met zorg en volgens oud (geheim) familierecept gemaakt.

Geen houdbaarheidsdatum

Wat Sonnema Berenburg uniek maakt, is dat het geen houdbaarheidsdatum heeft. Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar stel je drinkt een lange tijd geen Sonnema, dan hoef jij je dus geen zorgen te maken. Zolang je de fles maar ongeopend en op een donkere plek bewaart. Wel kan het zo zijn dat de smaak van de drank na een jaar of 3 verandert.

Cocktailworkshop