Berenburg Friesland

Berenburg, een drank gebrouwen in Friesland. Al sinds 1860 wordt de drank gemaakt volgens dezelfde, geheime, receptuur. Het recept zal voor altijd geheim blijven, maar de plaats waar het wordt gemaakt niet: Bolsward.

Bekijk assortiment

Oorsprong Berenburg

De Berenburg uit Friesland! Maar waar komt die naam Berenburg nou eigenlijk vandaan? Een vraag die wij veel horen. Eigenlijk komt de naam van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Ja, inderdaad met twee ‘e’s. Hij verkocht kant-en-klare kruiden pakketjes, waarmee hij een pittige kruidendrank kon maken. De kruidenpakketjes waren speciaal samengesteld om op jenever of brandenwijn te trekken. Fedde Sonnema ondekte het recept en gaf er zijn eigen draai aan. Zo ook aan de naam. Hij noemde het Berenburg, met één ‘e’.

Waar we tegenwoordig met onze auto’s racen over de snelweg van Amsterdam naar Friesland, was dit in de eerste jaren van Sonnema Berenburg wel anders. Toen ging het vervoer van de Berenburg naar Friesland nog per boot. De Friese schippers, die op hun Skûtjes naar de Bollenstreek in het westen voeren, brachten zo beerenburg van Amsterdam naar Friesland. Zo kwamen de mengsels van kruiden van Hendrik Beerenburg in Dokkum terecht bij Fedde Sonnema. Fedde was een man met een handelsgeest. Hij bedacht meteen een plan om de kruidendrank te verkopen.

Berenburg in Friesland

Sonnema groeide maar door en fuseerde uiteindelijk met een Beerenburg producent in Bolsward. Een plaats bovenin Friesland, vlakbij Sneek. Hier ging het bedrijf zich ook vestigen. Zo groeide de drank steeds meer en meer uit tot een Fries drankje.

Soorten Sonnema Berenburg

Inmiddels is Sonnema Berenburg niet meer weg te denken op festivals, feestjes, verjaardagen en gewoon een leuk avondje met vrienden. In Friesland, maar ook in de rest van Nederland. Er zijn dan ook door de jaren heen steeds meer verschillende soorten verpakkingen van de Sonnema Berenburg op de markt gekomen. Zo is er natuurlijk de alom bekende Sonnema Berenburg fles, de geschenkverpakking, de premix, de Elfstedenflessen en de Sonnema 1860. Tijd om deze flessen eens uit te proberen dus.

Rondleiding Berenburgfabriek Friesland – niet mogelijk

Ben jij benieuwd hoe Sonnema wordt gemaakt en heb je altijd al eens een rondleiding hier willen hebben? Dat kan, maar alleen op afspraak! In de fabriek in Bolsward, kunnen we jou een rondleiding en een workshop geven en laten we jou zien hoe jouw favoriete drankje wordt geproduceerd. Op naar Friesland dus!

Assortiment Bezoekerscentrum